Milí flétnisté, členové a příznivci České flétnové asociace,

Moc děkujeme za podporu všem členům České flétnové asociace a jejím příznivcům! Vstoupili jsme do páté sezóny s ČFA. Pět let není jistě dlouhá doba, ale neuškodí ohlédnout se zpět. V našem spolku došlo k mnoha změnám. Některé z nich ji zásadně ovlivnily. Například nové pětičlenné Představenstvo. Nebo snaha oslovit co nejširší flétnovou veřejnost u nás, či naše facebookové stránky. To jsou jistě změny k lepšímu a všichni z nich máme radost. V listopadu jsme posílali také náš první e-mail s upozorněním na novinky. Máme na něj velmi pozitivní zpětnou vazbu a díky němu přišly další přihlášky na Seminář s Julií Branou, který je jedinečný v tom, že je pro studenty, kteří jsou členy asociace zcela zdarma!

 

 

Ale nemůžeme nevidět i změny, které naši asociaci brzdí v její činnosti. Mezi ně patří velký úbytek členů. Bezesporu se na tom podepsala covidová pandemie, která nám zabránila v uskutečnění mnoha hodnotných akcí, ale i současná ekonomická situace. Zatímco před covidem jsme měli cca 100 členů, v současnosti je nás 36. Tato čísla hovoří jasně. Paradoxní na celé situaci je to, že zatímco příznivců naší asociace přibývá, členů rapidně ubylo… Že by roční členský příspěvek 500,-Kč (pro studenty 250,-Kč) byl tak vysoký? To si nemyslíme. Nebo že by se v ČFA nic moc nedělo? Ani s tím nemůžeme souhlasit! Stačí podívat se o pár měsíců zpět a najdeme tam XXIV. flétnový den s 1. flétnovou soutěží, nebo Masterclass ČFA pro pedagogy ZUŠ (zúčastnilo se ho 20 pedagogů z celé ČR), nebo koncert z flétnových skladeb P. Trojana v kostele sv. Vavřince v Praze (kde všichni účinkující flétnisté byli/jsou členy ČFA).

Jedna z příčin úbytku členů může mít i „technický“ ráz. Členství končí po roce, pokud člen nezaplatí příspěvek na další kalendářní rok. Před tím ale každému členovi přijde na e-mailovou adresu, kterou uvedl v přihlášce, oznámení o blížícím se konci jeho členství. Pokud na to včas nezareaguje, je automaticky vyřazen z členské základny. Chce-li se stát opět členem, musí se znovu přihlásit. A to mnohé často odrazuje. Nejednou se mi stalo, že jsem svým známým poslal informaci o konci jejich členství a oni o tom ani nevěděli. Obratem se ale znovu přihlásili (což mě pochopitelně potěšilo). Faktem ale je, že kdo má skutečný zájem o dění v ČFA a jen trochu ho sleduje, ten si hlídá (a uhlídá) i své členství…

Co z členství budu mít? Vstup zdarma pro studenty (členy ČFA) na seminář!

Častou (a legitimní) otázkou je: „Co z členství v ČFA budu mít?“ Budu konkrétní. Připravujeme seminář s J. Branou (Telemannovy Fantazie pro sólovou flétnu). Studenti (členové ČFA) mají na tuto akci vstup zdarma. Studenti (nečlenové) zaplatí 250,-Kč, aktivní zájemci 300,-Kč. Roční členský poplatek pro studenty je 250,-Kč. Všem studentům (členům ČFA) se tedy členský příspěvek vrátí, aktivní studenti semináře ještě ušetří 50,-Kč.

Proč se stát členem asociace?

Na otázku „Proč se stát členem ČFA?“ by se dalo odpovědět třeba i takto: „Protože tím umožníte další rozvoj asociace.“ Členské příspěvky jsou totiž základním finančním zdrojem našeho spolku. Občas se najdou i sponzoři, ale na ně se spoléhat nemůžeme. Někdo by se možná chtěl zeptat, kde končí peníze z členských příspěvků. Odpověď je prostá. Máme webové stránky, které musí někdo spravovat. A správa webu něco stojí. Na tomto místě chci poděkovat celému Představenstvu ČFA. Bez jejich nezištné pomoci (za svou práci nemají žádnou finanční odměnu) by nebyly naše facebookové stránky, které sledují stovky zájemců, ani XXIV. flétnový den s 1. flétnovou soutěží ČFA, ani Masterclass pro pedagogy ZUŠ. Možná to někomu připadá jako samozřejmost; chcete flétnovou asociaci, tak se snažte! Myslím, že se snažíme a staráme. Ale povzbudilo by nás, kdybychom měli i od Vás, příznivců našeho spolku, zpětnou vazbu. A určitě by nás potěšilo a povzbudilo, kdyby se z příznivců ČFA stali členové. Ten „krůček“ by pomohl všem…

Naše snaha je, aby členové asociace měli z členství alespoň nějaké výhody. V tomto školním roce připravujeme další akce, věříme, že zajímavé. Bude tedy ještě příležitost se jich zúčastnit a „vybrat“ si tak roční členský poplatek. Blíží se Vánoce, čas radosti a štědrosti. Možná uděláte někomu radost třeba i tím, že mu předplatíte členství v České flétnové asociaci.

Hezký a klidný adventní čas všem našim členům a příznivcům přeje za celé Představenstvo ČFA

M. Lopuchovský