Vážení přátelé,

srdečně Vás zveme na první koncert, který uspořádá Česká flétnová asociace sama. Uskuteční se v úterý 20. února 2024 v kostele sv. Vavřince v Hellichově ulici 18 v Praze 1. Začátek bude v 19.00 hod. Už jsme se sice podíleli na několika koncertech, kde jsme byli v roli spolupořadatele. Nicméně toto je první samostatný koncert. Je to tedy naše premiéra! A budeme rádi, když se vydaří. K tomu můžete svou troškou přispět i Vy. Stačí, když přijdete a podpoříte nás. Vstupné je dobrovolné!

Koncert navazuje na úspěšný seminář Julie Brané o Fantaziích pro sólovou flétnu G. Ph. Telemanna. V první polovině zazní právě výběr z těchto fantazií. A přednesou je aktivní účastníci semináře, s nimiž Julie pracovala. Uslyšíte i hudební nadšence, kteří se hraní věnují jako svému „koníčku“. Tím se i do značné míry naplňuje poslání ČFA, „která sdružuje všechny zájemce o příčnou flétnu v České republice“. Vedle frekventantů se představí i studenti J. Brané na barokní příčnou flétnu. Telemannovy Fantazie tak uslyšíte na tři hudební nástroje; na zobcovou flétnu, moderní příčnou flétnu a barokní traverso.

Ve druhé polovině koncertu se představí mladé komorní těleso Inspiratio Quintet. Jsou to studenti konzervatoří a vysokých hudebních škol. Mají však už za sebou i koncerty v zahraničí a úspěšné vystoupení na mezinárodní soutěži OPUS v polském Krakově, kde získali v roce 2022 2. cenu. Ve stejném roce si odvezli 3. cenu ze soutěže komorních souborů Camerata Teplice. Kvinteto hraje ve složení: Barbora Vodhanelová-příčná flétna, Aneta Hodaničová-hoboj, Jaroslav Mejsnar-klarinet, Emilie Smoláková-fagot, Petr Ježek-lesní roh.

ML

Inspiratio kvintet