Sobota 23. března 2024 se patrně zapíše zlatým písmem do historie České flétnové
asociace. Poprvé se totiž konala opravdu velká akce naší asociace mimo hlavní město. A bylo to dost daleko od Prahy. Hostitelem masterclassu Petra Pomkly byl Frenštát pod Radhoštěm. Největší zásluhu na jeho uskutečnění má člen ČFA Marcel Lipták. Bez něho by se tento úspěšný seminář neuskutečnil. Takže velký dík, pane Liptáku!

Do Frenštátu přijelo 18 pedagogů (ten devatenáctý byl organizátor celé akce M. Lipták) z celé Moravy (dva zájemci přijeli trochu paradoxně až z Prahy!). K tomu přidejme šest žákyň z různých ZUŠek, a máme kompletní obsazení. V 10.00 hod. jsem po telefonu pozdravil všechny přítomné a popřál jim inspirativní hudební zážitek. Soudě podle dosavadních ohlasů se moje přání plně naplnilo. To mě (a věřím, že ne jenom mne) pochopitelně těší. A je to i velký příslib do budoucnosti.

Průběh semináře byl už popsán na našem Facebooku, takže jen stručně připomenu jeho hlavní body. Nejprve byla jeho „teoretická“ část, tedy výklad lektora, např. jak správně cvičit na příčnou flétnu, výběr vhodné skladby pro žáky, dýchání, artikulace, či nalezení optimálního zvuku nástroje. P. Pomkla se také zmínil o přípravě na vystoupení a koncentraci při hře. To všechno pak může vést k přirozenému hraní, což přináší radost ze hry (seminář měl název „Hudba jako životní radost“). Všichni pedagogové si odvezli kromě velkého hudebního zážitku také certifikát o účasti.

Dobrá věc se tedy podařila! A já věřím, že budou následovat další podobné akce v různých regionech naší malé republiky, které bude pořádat ČFA. A co pro to můžete udělat vy, naši příznivci? Nejjednodušší podpora je stát se členem naší asociace. Další způsob je třeba informovat nás o možnosti uspořádat podobnou akci třeba ve vaší ZUŠ. Nebo přispět s jinými podněty, které rozšíří působení našeho spolku. Chcete být pravidelně informovaní o naší činnosti? Přihlaště se i k newsletteru! Členům ČFA newsletter s nejnovějšími zprávami chodí automaticky, nečlenové se k němu musí přihlásit. Děkuji všem, kteří nám pomáhají!

ML