Zdravíme z Vysokého Mýta po prázdninách, které jako vždy šíleně rychle utekly. Letošní snad ještě víc, mám pocit, že akcí bylo nějak moc hodně. My jsme prázdniny zahájili tím, že jsme hned 3. a 4. 7. vystupovali s mými flétnisty v zahradách Smetanovy Litomyšle, kde jsme hráli pro návštěvníky a snažili se jim přiblížit atmosféru ZUŠek. Obdivovala jsem své děti, že přijely a vydržely se mnou dva dny od 10 do 18 hod hrát. No párků v rohlíku padlo hodně…
Šestého července hrála naše Adélka Vrátilová na koncertě stipendistů MENARTU v rámci Smetanovy Litomyšle, což bylo pro nás skvělou odměnou za celoročním pobytem v tomto stipendijním programu, celý koncert byl opravdu nádherným hraním mladých umělců, kteří mají před sebou určitě hudební budoucnost otevřenou.
Po celé léto se mi moje děti ozývaly, že chtějí přijít hrát, tak jsme občas do naší ZUŠ  zaběhli a udělali si radost letním hraním.
Krásně šílenou akcí byl červencový týdenní ART KEMP v naší škole, kde jsme se snažili uměním zabavit 60 dětí z naší školy od osmé do sedmnácté hodiny. Bylo to poprvé, byla to náročná akce, ale děti byly moc nadšené, propojili jsme všechny obory a nakonec se všemi pekli v pátek buřty před školou.
Vrcholem našeho léta je vždy výprava do Bystřice pod Hostýnem, kam se vždycky těšíme už od jara strašně moc. Letos jsme opět vyrazily v silné sestavě, čtyři slečny už mám ve věku 13-15 let, ty pracovaly na hodinách už jako dospělé s tím, že se chtějí posunout v hraní dál. Tři menší slečny ve věku 10 let ovšem nezůstaly pozadu a udělaly ohromný kus práce jak s úžasnou paní profesorkou Ivicou Gabrišovou, tak s naším milým Jiřím Bystroněm. Skvělá organizace vedení tamní ZUŠ, grilovací nebo pizza párty, to je již tradice našeho týdenního pobytu na kurzech. Nejlepší je ovšem spousta krásných koncertů v zámku a hlavně super přátelské vztahy, za ta léta silně utužené.
Z Bystřice jsme dorazily 21. 8. a abych se nenudila, vyrazily jsme 27. 8. na celý víkend do krásné Kroměříže, kde se konalo opět zahajovací setkání dalšího ročníku akademie MENART. Letos jsme měly s mou žákyní Barunkou Axmannovou tu radost být vybrané k celoroční práci s výborným panem prof. Ostrým. Když porovnám s loňským ročníkem, letos bylo vybráno 9 stipendistů, loni o jednoho méně, i přihlášených bylo letos daleko více. Úroveň mladých flétnistů byla určitě letos ještě vyšší, věkové rozpětí dětí bylo 12-19 let.
První den jsme se všichni seznámili, zahráli před ostatními a před panem profesorem, za což dětem velký obdiv, jak to zvládly. Celou sobotu jsme pak pořádně pracovali, každý měl svou lekci, v neděli jsme řešili různé problémy a nejasnosti, se kterými jsme potřebovali od mentora poradit. Po obědě jsme se rozjeli do svých škol pracovat dál, těšíme se na příští setkání v říjnu v Praze.
No a máme tu zase září, rozvrhy, natěšené děti, které  rády doběhnou do naší třídy a jsou tu jako doma a hrají i místo přestávky. A z toho mám tu největší radost.

Lada Štěpánková Polcarová


Smetanova Litomyšl


MENART Kroměříž

Ukázka z koncertu desetiletých flétnistek A. Saláškové a M. Peškové na  flétnovém kurzu v Bystřici pod Hostýnem