Našemu posezení s hudebním skladatelem Pavlem Trojanem v učebně 208 v Pálffyovském paláci předcházelo setkání na koncertě z jeho skladeb dne 20. 9. 2022 v kostele sv. Vavřince na Malé Straně. Zaujaly mě tam Variace na moravskou píseň pro klavír ve skvělé interpretaci Luďka Šabaky.

Po koncertě jsem přišel Pavlovi pogratulovat, a on na oplátku přišel s návrhem na setkání. Kupodivu se realizace tohoto návrhu uskutečnila velice záhy. Pavel mi napsal, že se zastaví v Pálffyovském paláci a trefil se přesně do hodinové pauzy v mém rozvrhu. Měli jsme tak dost času hezky si popovídat nejen o jeho flétnových skladbách. Zkrátka, bylo to milé a užitečné setkání. A Pavel byl dobře připraven. Přinesl nejen své flétnové skladby, ale i poetickou úpravu některých našich nejznámějších koled. Nejsou napsané přímo pro příčnou flétnu, ale to vůbec nevadí. Mám jeho souhlas, že si České koledy v poetické úpravě (tak zní přesný název) interpreti mohou libovolně upravovat (transponovat, dodávat různé ozdoby…). Vánoce jsou sice ještě daleko, ale nácvik koled také nějaký čas zabere, a tak si myslím, že je to dobře načasované…

Vedle poetické úpravy koled Pavel také přinesl skladby určené přímo příčné flétně. Najdete je na www.paveltrojan.cz. Jedinou výjimkou, kterou na tomto odkazu nenajdete, je Kaleidoskop pro flétnu a klavír, Op. 72. Je to sedm krátkých, lehkých skladbiček, které hravě zvládnou i žáčci na ZUŠ.

Technicky náročnější je jednovětá Malá férie pro flétnu a kytaru. A ještě o stupínek výš v technické náročnosti je čtyřvětá Suita Hispanica. Autor ji napsal ve dvou verzích – jednu s doprovodem klavíru, druhou s kytarou. Na výše zmíněném odkazu najdete ještě skladby „Hope“ pro flétnu a klavír a „Vaudeville“ pro stejné obsazení. Posledně jmenovaná skladba už ale cílí k technicky vyspělým flétnistům. Všechny skladby vyšly tiskem (Pavel Trojan- Edition Rondo Prague).

ML

P. S. Mezi tím, co byl tento příspěvek uveřejněn na našem facebooku, byla provedena skladba Kaleidoskop pro flétnu a klavír, op. 72 mými studentkami na koncertě v Pálffyovském paláci dne 7. 12. 2022 za přítomnosti autora (program byl také veden na našem FB).