Clara Novakova

Clara Novakova

Věhlasná česko-italsko-francouzská flétnistka, která studovala v Paříži na CNS, dcera známého hudebního skladatele… Dál nemusím pokračovat, protože každý, kdo se jen trochu u nás zajímá o příčnou flétnu, okamžitě zareaguje: Clara Novakova! Přestože už víc jak 10 let učí v daleké Číně, flétnisté na ni nezapomínají. Svými nahrávkami nám pomohla poznat flétnové dílo svého otce Jana Nováka, a to se už stalo nedílnou součástí běžného repertoáru mnohých flétnistů. Našemu publiku se představila na vyprodaných koncertech. Nezištně spolupracovala na kurzech F. Malotína, byla častým hostem flétnových dnů. Rok 2006 pro ni byl určitým milníkem – to se přestěhovala s rodinou do Španělska. Ale největší změna v jejím životě přišla v roce 2013. To odjela do Číny.

Spoluzakládala tam vysokou hudební školu v Suzhou (Soochow University). Po neshodách s vedením se rozhodla (spolu s mnoha dalšími kolegy z Evropy a USA) odejít. To bylo koncem roku 2022. V únoru 2023 však přišla nabídka z Zhejiang Conservatory, a tak v Číně zůstala. Tato vysoká hudební škola ve městě Hangzhou je po Pekingu a Shanghaji třetím nejdůležitějším hudebním centrem Číny. Koncerty tam jsou na denním pořádku (někdy i dva či tři denně). Kromě dvou komorních sálů je tam velký koncertní sál pro symfonickou hudbu a operní divadlo. Ve všech těchto prostorách účinkují umělci z Evropy a USA. Příčnou flétnu tam učí čtyři pedagogové.

V poslední době se Clara uplatňuje v komorním orchestru, kde hraje 1. flétnu. Dvakrát za školní rok jsou velké prázdniny (někdy i dva měsíce). A to už je naše Clara v Evropě, nejčastěji v Paříži, kde žije její rodina. Vedle Francie je pro Claru důležitá také Česká republika. V obou zemích má koncerty, ale podle ní je nejlepší publikum v Čechách…

Komorní orchestr Hangzhou

Clara s komorním orchestrem v Hangzhou

Clara neztratila kontakt ani s Brnem a Prahou (a Bratislavou). Sama se k tomu vyjadřuje takto:

„I s kolegy v Česku (a Slovenska) mám stále kontakt, jak je vidět i na tomto článku. Byla jsem předsedkyní poroty na soutěži v Bratislavě v roce 2023, což bylo velmi příjemné. Na příští soutěži v Brně budu asi také. Jinak máme každý rok kurzy v Oseku s Lenkou Kozderkovou, na to se vždy velmi těším. Děláme tam vážnou hudbu i psí kusy. Ale nesmím zapomenout ani na Prahu. Budu tam i letos na konci února. 23. února 2024 máme koncert s cembalistkou Monikou Knoblochovou. A potom krásný koncert jen z díla Jana Nováka s mojí sestrou Dorou Novak-Wilmington a členy PKF. Uskuteční se v rámci jejich Komorního cyklu 26. února tohoto roku“.

Clara Nováková v Bratislavě

Clara na soutěži v Bratislavě

Clara Nováková v Oseku

Clara na kurzu v Oseku

Myslím, že už toto je krásná pozvánka na dva pražské koncerty Clary Novakové. Určitě je ještě připomeneme na našem webu i facebooku. Už jenom proto, že Clara mi předběžně přislíbila účast na největší akci České flétnové asociace, tedy na flétnovém dni. Uskutečnit by se měl v září 2024. A hlavním hostem bude (kdo jiný, než) CLARA NOVAKOVA!

Clara Novakova
Professor of Flute
Zhejiang Conservatory, Hangzhou, China
浙江音乐学院

ML

Clara Nováková

Clara se svým věrným psem