Už to tak bývá, že po lidech většinou něco zůstane a vyvstává Nerudovská otázka „Kam s tím?“ A zemře-li člověk ve vysokém věku, který byl navíc pilný a činorodý, zůstává toho po něm obvykle hodně. Nejinak tomu bylo i v případě Františka Malotína…

Asi měsíc po pohřbu mi zavolal jeho syn Lukáš, že po otci zůstal notový materiál, který by se vešel do nemalé skříně. Vyhodit to nechtěl (to přece ani nejde!), a tak jsme se domluvili a Lukáš přijel jednu únorovou středu dopoledne s plně naloženým autem do Pálffyovského paláce, kde jsem učil. Společnými silami jsme přenesli přepravky plné not a CD do učebny číslo 208. Ano, do učebny pojmenované po Františku Malotínovi. Byl to dárek k jeho osmdesátým narozeninám.

(Tady udělám malou odbočku. Pálffyovský palác je už několik let v rekonstrukci. Nově byl uveden do provozu Komorní sál. Ostatní prostory na rekonstrukci stále čekají. Doufám ale, že malá bronzová destička s nápisem „Třída profesora Františka Malotína“ se objeví i na nových dveřích s číslem 208 ve druhém patře.)

Nutno dodat, že Františkova dvěstěosmička je prostorná místnost s vysokým stropem. Vybral si ji hned po přestěhování části naší školy do Pálffyovského paláce začátkem 90. let minulého století. A také si ji zařídil po svém. Jednu celou stěnu měl vyzdobenou zarámovanými fotografiemi slavných (převážně francouzských) flétnistů. Ale byly tam i obrazy a plakáty, a pochopitelně také květiny. U jednoho „obrázku“ se zastavím. Je na něm vyfotografován Františkův hrající stín. Vedla stínu flétnisty je tam také stojánek na noty, metronom a papuče. Vysvětlení mi kdysi poskytl sám autor snímku. Jeho stín tam je proto, že nechtěl figurovat vedle slavných flétnistů jako jejich rovnocenný partner. Stojánek na noty a metronom jsou atributy každého muzikanta. A papuče (přezůvky), jako symbol domácího pohodlí, kdy je člověk uvolněný, a může se lépe ponořit do cvičení. (Přezouvání zavedl i ve třídě. Chtěl, aby se tam neroznášel prach a špína.)
Nic z bývalé výzdoby v této učebně dnes nenajdete. Ale v levém rohu (bráno od vstupních dveří) se navršila hromada not proložená množstvím CD. Flétnové koncerty a sonáty (včetně klavírních doprovodů) se tam mísí s flétnovými školami, etudami, technickými cvičeními, orchestrálními studiemi či komorními skladbami s flétnou. Vedle oxeroxovaných not zde objevíte i fotokopie, nebo ručně opsané skladby známých i zapomenutých autorů. Nejčastějším interpretem na CD je bezesporu J. P. Rampal. Ale najdeme tam i P. Gallois, Honzu Ostrého, Žofii Vokálkovou-Šrámkovou, nebo studenty některého z jeho kurzů v Jičíně či Olomouci. Je to tedy pestrá směsice a je z čeho vybírat. A přiznávám, že já i mí kolegové si už leccos vybrali… Stále ale je z čeho vybírat. Kdyby si tedy někdo chtěl doplnit notový archiv či rozšířit fonotéku, ať mě kontaktuje.

Co by to ale bylo za pozůstalost po FM, kdyby v ní chyběly flétny. Pochopitelně tam jsou. A hned tři! Přivezl mi je (také do Pálffyovského paláce a také ve středu dopoledne) druhý syn Radek. Zjevně se o pozůstalost svého otce bratrsky podělili. Radek měl ovšem „lehčí“ úkol. Ty tři flétny vynesl bez problémů sám do druhého patra. Tam jsme se posadili a on mi ukázal ty poklady. Jako první přišla na řadu flétna z dílny francouzského nástrojaře L. Lota. Celostříbrný, tenkostěnný nástroj s otvory v klapkách (in line) a H-nožkou má nižší ladění (A= 440). Nemá E-mechaniku.
Druhá flétny už byla z dílny jeho otce; celostříbrný „Malotín“ s H-nožkou a E-mechanikou, s otvory v klapkách (in line), standardní síla stěny i ladění (A=442). Nakonec si Radek nechal to nejlepší; zlatou flétnu „Malotín“ (9 karátů) se stříbrnou mechanikou. Tato flétna má C-nožku, otvory v klapkách, offset, ladění je standardní (A=442).

Všechny tři nástroje jsem převzal a slíbil Radkovi, že je budu nabízet zájemcům, což také činím. Všechny jsou u mne a jsou k mání. Případní zájemci se tedy na mne mohou obrátit (mlopuchovsky@seznam.cz). Na webu ČFA vyjdou také inzeráty s podrobným popisem nástrojů.

P.S. Pochopitelně jsem si už na všechny tři flétny zahrál. Nejvíc mě zaujala zlatá flétna. Ta krásná legata…

ML


flétna z dílny francouzského nástrojaře L. Lota


celostříbrný „Malotín“


zlatá flétna „Malotín“ (9 karátů) se stříbrnou mechanikou