„Drahý Jean-Pierre, na světě není flétnisty, který by nebyl Tebou nějak ovlivněn.“  (Alain Marion)
Toto vyjádření A. Mariona asi nejpřesněji vystihuje význam a dosah vlivu nejvýznamnějšího flétnisty všech dob: Jean-Pierre Rampala.„Génius flétny“, její neúnavný propagátor, virtuózní sólista, skvělý pedagog, ale také srdečný člověk, bez kterého by flétna jako sólový nástroj dozajista nebyla tam, kde je, by 7. ledna oslavil sto let.
Velká škoda, že se tohoto věku nedožil – určitě by měl co předávat dalším generacím flétnistů. Takto můžeme čerpat alespoň z jeho (naštěstí četných) nahrávek, ze vzpomínkové knihy „Musique, ma vie“ (v německé verzi pod názvem „Erinnerungen“), ze vzpomínek jeho žáků a následovníků.

Vývoj flétnové hry se pochopitelně stále posouvá, stejně jako technický vývoj výroby nástrojů – bylo by zajímavé slyšet, co by na to J.P. Rampal řekl, jak by hodnotil současný flétnový svět…
Jeho odkaz je každopádně stále živý: flétna je dávno plnohodnotným sólovým nástrojem, většina flétnistů vychází z francouzských ideálů krásy a lehkosti zvuku, Rampalovo pojetí výrazu skladeb (jak lze slyšet z nahrávek) je stále moderní a vkusné, jednoduše nadčasové.

Jean-Pierre Rampal předběhl svoji dobu v mnoha ohledech, zanechal nám odkaz, z něhož můžeme čerpat stále…tak je mi trochu líto, že se na něho pozapomíná. Mnoho dnešních malých/mladých flétnistů netuší (nebo jen matně), o koho šlo – sto let je pro děti hluboká historie… Možná by stačilo málo: obrázek s krátkým životopisem na nástěnce ve flétnové učebně a pár minut z výuky věnovat poslechu nahrávky a povídání si o tomto flétnovém velikánovi. Rozhodně si vzpomínku zaslouží – a nejen teď, při stém výročí narození!

Před více než dvaceti lety vznikla tato (viz níže) absloventská práce, věnovaná právě osobnosti J. P. Rampala. Tehdy bylo u nás jen velmi málo možností, jak získat informace o Rampalovi. Práce vychází ponejvíce z francouzských zdrojů („Traversiére“) a také z osobních vzpomínek (na krásné vyprávění pana Jindřicha Felda nikdy nezapomenu). Technická úroveň (zejména fotografií) není valná, ale snad alespoň dokreslí všechny odstíny osobnosti největšího flétnisty všech dob! Tak tedy všechno nejlepší k narozeninám, Mistře!  Bon anniversaire!

Jean Pierre Rampal PDF

Příspěvek připravila naše korespondentka Kamila Cretan.