Jmenuji se Lada Štěpánková Polcarová, cca třicet let učím v ZUŠ Vysoké Mýto hru na příčnou flétnu, velmi okrajově i zobcovou. V současné době mám v úvazku 25 žáků, z toho pouze dva na zobcovou flétnu, ale od září přecházejí také na příčnou flétnu. Jsem velkým příznivcem toho, že s dětmi začínám pracovat již od raného věku, cca od 4-5-ti let, s kolegyní pořádáme soukromé kurzy Malí hudebníci a z nich vycházejí naši nejlepší žáci. Na příčnou flétnu pomalu začínáme hrát už od šesti let, k tomu využíváme lehounké kvalitní flétny Jupiter. Své žáky si mohu vybírat a také to dělám, rodiče mých žáků nás maximálně podporují, jezdí s námi na soutěže a děti mají velmi kvalitní nástroje. Zájem o výuku příčných fléten je velmi vysoký, nyní máme v ZUŠ 39 flétnistů a ani neuspokojíme zájem dalších dětí.
Studovala jsem nejprve gymnázium a po něm jsem se dostala na vysněnou konzervatoř, konkrétně do Brna. Věděla jsem velmi přesně od svých zhruba 12-ti let, že chci hrát, učit a pracovat s dětmi, můj tatínek byl nadšený flétnista amatér. Ač jsem od mala krom výjimek měla vcelku smůlu na učitele včetně konzervatoře, flétnu a hraní jsem tak nesmírně milovala, že jsem neměla pochyby a samostudiem a hledáním inspirací a velmi instinktivně jsem postupně nabírala zkušenosti. Velký důraz kladu na krásné vztahy s dětmi a kamarádství mezi nimi, odmala se s nimi snažím o co největší hudební výraz v jejich hře. Nemám žádný systém výuky, pracuji s nimi velice instinktivně a individuálně. Velikou inspirací pro mou práci bylo setkání s paní profesorkou Z.Rotreklovou z Pardubic, která doplnila mé teoretické znalosti a se kterou velice  ráda dosud spolupracuji. Ji považuji za svou paní profesorku.
Se svými flétnistkami se často účastním mnoha soutěží, např. mohu jmenovat samozřejmě soutěže ZUŠ, Litvínovské dřevohraní, Novohradskou flétnu, vidnavskou Dittersovu soutěž a také Pro Bohemia v Ostravě .Letos jsme získaly s holčičkami spoustu úspěchů, za naše největší považuji 3.místo Anny Beskydové na mezinárodní soutěži Pro Bohemia, absolutní vítězství dvojčat Beskydových na Litvínovském dřevohraní a samozřejmě tři první místa v celostátní soutěži ZUŠ v Praze, kde jsem dostala také ocenění za pedagogickou práci. Také NANA kvarteto holčiček ve věku 10-12 let je velmi úspěšné.
Nemohu také nezmínit prázdninové kurzy Bystřická letní flétna, které s holčičkami milujeme a rády se do Bystřice pod Hostýnem vracíme za úžasnou p.ředitelkou Pavlou, její kolegyní Alenkou a za p.profesorem Bystroněm i prof.Olajcovou.
Pro svou práci bych ráda vylepšila pouze pár věcí, např. bych ráda měla na své nejšikovnější děti víc času oficiálně, rozšířené vyučování dříve bývalo, nyní neexistuje, také pro korepetování je bohužel pro klavíristy málo hodin. Notového materiálu i školních fléten mám díky vedení dostatek.

Svou práci miluju a věnuju jí spoustu času a doufám, že to tak půjde i nadále!!!