První prosincovou sobotu letos odstartuje na Konzervatoři Brno již 11. ročník tzv. Dechových sobot. Jedná se o cyklus šesti přednášek v rámci akreditovaného programu vzdělávání učitelů základních a středních uměleckých škol, které proběhnou vždy v sobotu v průběhu celého školního roku. Zobcové flétny, příčné flétny a klarinety mají přednášek šest a fagoty s hoboji se střídají. Což znamená, že každou tuto Sobotu probíhají většinou čtyři přednášky.

V rámci tohoto dne mají účastníci také možnost absolvovat konzultaci u některého z pedagogů naší konzervatoře. A to buď se svými žáky, nebo i sami osobně. Tyto konzultace jsou veřejné, takže je možnost se jich zúčastnit i pasivně. Já osobně v tom vidím přínos pro více stran, které se podílejí na běhu tohoto výborného projektu.

Snažíme se získat na přednášky velké a také významné osobnosti z hudebního prostředí, které obohatí svými zkušenostmi a vědomostmi nejen přihlášené, ale také nás pořadatele. Pomůže nám to mnohdy také lépe komunikovat a scházet se v rámci svých oborů s ostatními pedagogy a vzájemně si předávat zkušenosti a nápady a rozšiřovat hráčské a pedagogické obzory. A nakonec i tím, že je tento program zaštítěn Ministerstvem kultury, mají pedagogové možnost využít finanční podpory svých zaměstnavatelů k tomu, aby se mohli zúčastnit celého programu. Je také možnost vybrat si jen některé přednášky, avšak potvrzení o absolvování programu dostanou jen Ti, kteří se zúčastní všech šesti přednáškových dní.

Letošní ročník se od ostatních liší především v časovém rozvrstvení Dechových sobot. Obvykle začínáme již v říjnu, ale letos jsme museli posunout první sobotu až na prosinec z důvodu konání oslav 100. výročí založení brněnské konzervatoře Leošem Janáčkem. Na druhou stranu se nám podařilo v rámci oboru příčné flétny oslovit vynikající osobnosti, které nás budou doprovázet celý letošní ročník.

Prvním přednášejícím, který nás ve své dvouhodinové přednášce osloví, bude vynikající flétnista a pedagog Jakub Ries. Z loňské přednášky, která byla tenkrát “na záskok“, jsme byli tak nadšení, že jsme neváhali jej oslovit opětovně a už se velmi těšíme na jeho téma, které je – Brániční opora, cviky na ozev spodních tónů a sytost zvuku. Dále se u nás představí přední český flétnista a profesor JAMU a pražského hudebního gymnázia Václav Kunt, skvělá flétnistka a pedagožka z Belgie Šárka Trompé, brněnská psycholožka a Master Coach Eva Valerie Maxová, o tzv. fokální dystonii hudebníků bude hovořit z vlastní zkušenosti fagotista Zdeněk Škrabal a poslední červnovou přednášku přednese vynikající flétnistka, členka brněnské filharmonie a pedagožka Konzervatoře Brno a JAMU Kristina Vaculová.

Takže myslím, že letos se všichni účastníci mohou opět těšit na pořádnou nálož informací, vzájemné předávání zkušeností a doufám i na spoustu skvělých setkání s našimi přednášejícími, kolegy z oboru a námi pořadateli.

Iveta Krulová

Přihláška na Dechové soboty 2019/2020 včetně termínů konání (PDF) (staženo 291× )