Ve dnech 17.-18.10.2019 se konal 26.ročník Dittersdorfovy soutěže, kterou pořádá ZUŠ Vidnava a kam jsem se se svými žákyněmi vydala i já.

Ve čtvrtek 17.10. soutěžilo 40 komorních seskupení ze ZUŠ z celé republiky-České Budějovice, Zlín, Bystřice pod Hostýnem, Pardubice…, v kategoriích 0,1a,1b, 2a, 2b, 3a,3b, dle věku a převahy dechových či smyčcových nástrojů. Výkony souborů hodnotila sedmičlenná porota.

Podmínkou pro všechny soutěžící je zahrát nejméně 1/3 celkového programu ze skladeb K.Ditterse či jiného klasicistního skladatele. Soutěž je takto zaměřena, pro menší děti je jistě náročné hrát v komorním obsazení klasicismus, ale tím víc na sobě musí zapracovat.

V pátek se této soutěže účastnilo 10 komorních souborů z konzervatoří.

Tato soutěž má dlouholetou tradici a podle mého mínění porota slyší opravdu výborné výkony všech soutěžících, stojí za to se na soutěž (byť jen dojet) podívat. Organizace je na jedničku, děti dostanou oběd, restaurace, cukrárna i ubytování jsou dostupné.

Součástí soutěže je i krásný podvečerní koncert vítězů, pro děti čest a milá odměna, včetně vyhlášení laureátů a absolutního vítěze.

Pro malé i větší muzikanty je tato soutěž výbornou zkušeností.

Lada Štěpánková-Polcarová