Dobrý den přeji  flétnistům a příznivcům, kteří rádi pročítají stránky České flétnové asociace.  Po prázdninách jsme nastoupili  do škol a orchestrů a přestože naše mysl  je nasměrována dopředu v očekávání  co přinese následující  školní rok, přesto bych si dovolila malou rekapitulaci  prázdnin u nás na Slovensku.

Asi nejvýznamější  mezi  všemi koncerty a letními hudebními festivaly  bych vzpomněla  dva flétnové kurzy.  Jedny probíhaly v Komárně, malém městě na Dunaji, na hranicích s Maďarskem.  Zde  profesorka  Marta Braunsteinerová  již několikátou sezónu  vyučuje děti a studenty  různých národností  hře na flétnu.  Její  třída byla jako  každoročně plná k prasknutí. Věnovala se studentům konzervatoří  i  vysokých škol.   Kurzy se konaly od  25.7. až do 4.8. Pokud jste nevěděli, že existují,  může to být pro někoho inspirací  pro příští letní prázdniny. Myslete na to ale s předstihem, nebo se lehce může stát, že volné místo už nebude.

Další kurzy, které proběhly, byly v městě  Modra, kousek od Bratislavy.  Malebné vinařské městečko, ze kterého se vám nechce odjet.  Zde proběhly v budevě ZUŠ hudební interpretační  kurzy od  7.do11. července.  Kromě jiných hudebních nástrojů a zpěvu zde byla v majoritě flétna. Příčná, traverso, jazz. Vyučovat přijela z Německa  Katalin Stefula- Kramarics a její pravá ruka byl maďarský flétnista Máté Pálhegyi.  Hudební kurzy byly pod záštitou a s finančním přispěním  vyšegrádského fondu pro V4, proto i studenti bylo vesměs ze Slovenska, Česka, Polska a Maďarska. A také z Rakouska.  To, že kurzy měly vysokou úroveň, nikoho nepřekvapilo.

Ještě chci vzpomenout jeden zajímavý letní projekt. Mladá flétnistka Mária Reháková, která studovala u Iana Clarka, po studiích zůstala v Londýně a pokračuje v hraní v mládežnickém jazzovém orchestru.  Také vyučuje. Věnuje se interpretaci jazzu a improvizaci. Založila občanské sdružení „ Za hranice s hudbou,“ a toto sdružení zorganizovalo workshop od 17. do 21. července v Ivance pri Dunaji, v  blízkosti Bratislavy. Zúčastnilo se množství  flétnistů se zaměřením na improvizaci.

Věra Rašková