Vím, že každý, kdo se jenom trochu zajímá o příčnou flétnu už ví, jak skončila mezinárodní flétnová soutěž PJ 2019. Přesto si myslím, že není od věci si to připomenout i na webu ČFA. Pokusím se shrnout všechny podstatné a důležité informace do jednoho příspěvku.
V celkovém pořadí to byla už 71. soutěž, flétnisté na ní zápolili po třinácté. Do prvního kola nastoupilo 47 soutěžících z patnácti zemí. Nejpočetnější zastoupení v prvním kole měla Korejská republika s třinácti soutěžícími, našich flétnistek bylo pět.
Do druhého kola postoupilo 12 soutěžících: 3 z Korejské republiky, 3 z ČR a po jednom z Francie, Německa, Španělska, Maďarska, Číny a Portugalska. Do třetího kola se probojovali McKenna Niamh (Německo/Irsko), Talácková Anna (ČR), You Chaeyeon (Korejská republika) a Yu Yuan (Čína).
Pět účastnic v 1. kole, 3 ve druhém a nakonec 2. místo Anny Taláckové a cena Nadace Bohuslava Martinů pro Sylvii Schelingerovou za nejlepší interpretaci skladby B. Martinů, znamená nejlepší výsledek v této soutěži za poslední desetiletí. Když budu konkrétní, posledními finalisty v této soutěži byli před 38 lety Jana Pastrňáková-Ryšková a Pavel Foltýn. Je to tedy bezesporu velký úspěch. Největší zásluhu na něm má Jan Ostrý. Čtyři z pěti našich účastnic jsou/byly jeho studentky. Zdá se, že se tedy blýská na lepší časy! Rozhovory a různé příspěvky k soutěži vám přineseme v nejbližších dnech. Myslím, že se máte na co těšit.

ML

Výsledková listina soutěže (PDF)

Zleva Anna Talácková – 2.cena, Yu Yuan – 2.cena, You Chaeyeon – 1.cena, McKenna Niamh – 3.cena  

Laureáti s porotou flétnové soutěže PJ 2019