Milí flétnoví přátelé,

než se rozejdeme na prázdniny, rád bych udělal podrobnější rekapitulaci poslední sezóny v naší flétnové asociaci. Je jistě dobré připomenout si, co se událo, co se nám podařilo, ale i v čem bychom měli pokročit.

Bezesporu zásadní událostí našeho spolku byla Valná hromada ČFA 5. 11. 2022. Došlo tam ke změně stanov našeho spolku a bylo zvoleno nové, pětičlenné Představenstvo. Nebudu zabíhat do podrobností, všechny tyto informace jsou na našem webu a facebooku (FB). A právě znovu zprovoznění našich webových stránek je další důležitá událost. Máme novou správkyni webu, paní Jarmilu Majdovou. Nemá lehkou pozici, protože převzala už hotové stránky a mnoho věcí musí řešit „za pochodu.“ Věřím ale, že to nejtěžší máme už za sebou.

Problémem zůstává nedostatek finančních prostředků. Z tohoto důvodu jsme také museli „utlumit“ příspěvky na naše webové stránky. Finanční prostředky máme téměř výhradně z členských příspěvků našich členů. A tady bych rád apeloval právě na Vás, členy asociace. Často se stává, že vám projde roční členství a Vy to včas nezachytíte (před vypršením členství chodí všem členům na e-mail upozornění o konci platnosti členství). Pokud se tak stane, musíte se znovu zaregistrovat a je to práce navíc. Prosím tedy o lepší kontrolu platnosti svého členství v ČFA.

V ZUŠ Popelka (je členkou ČFA!!!) jsme našli skvělou a vstřícnou partnerku, která nám pronajala (a ještě pronajme) své prostory pro naše akce. Tímto děkuji panu řediteli Vojtěchu Fröhlichovi za jeho ochotu a porozumění. Najít v Praze takový prostor za tak rozumnou cenu není vůbec jednoduché. Takže velký dík, Vojtěchu!

Nejvýraznější akcí naší asociace byl bezesporu XXIV. FD. Konal se v sobotu 27. května a zúčastnily se ho desítky zájemců z celé ČR. V rámci XXIV. FD se konala i 1. flétnová soutěž ČFA (podrobnosti najdete opět na našem FB a webu). Ukázalo se, že to byl dobrý tah. Kromě jiného se několik soutěžících stalo členy ČFA. Soutěž jsme uspořádali za velké pomoci hudebního skladatele a emeritního ředitele Pražské konzervatoře Pavla Trojana. Napsal flétnovou skladbu, která byla povinná pro všechny soutěžící. A ukázalo se, že je o ní velký zájem mezi pedagogy ZUŠ. V pořádání flétnových soutěží chceme pokračovat. Příští sezónu určitě nějakou uspořádáme…

V současné době má naše asociace 40 členů. S dobou před covidovou se to srovnat nedá. Tehdy nás bylo přes 100… Ale zdá se, že současní členové jsou „věrnější.“ Pozná se to podle toho, že si své členství pravidelně prodlužují. To je jistě dobrá zpráva. Nicméně hledat nové členy je stále aktuální. Spolek (jako je ten náš) nebude nikdy „masovou záležitostí.“ Ale tak už to v životě chodí. Ostatně nezáleží na množství, ale na kvalitě. Pokud by se každému našemu členovi podařilo přivést do asociace jednoho člena, bylo by nás rázem 80! V této souvislosti bych rád také zmínil možnost členství Základních uměleckých škol v naší asociaci. Toto členství s sebou nese výhodu propagace jednotlivých ZUŠek na našem webu a FB.

Komunikace mezi členy ČFA. To je další velké téma. V podstatě žádná neexistuje. Na setkání našich členů na XXIV. FD jsem všechny informoval o jedinečné možnosti (která navíc nikoho nic nestojí!). Pro členy ČFA je na webu bezplatná služba inzerce. Prozatím ji nevyužívá téměř nikdo. Objevily se tam moje inzeráty o prodeji fléten zn. Malotín, občas tam Petr J. Šetek (náš sponzor a častý dopisovatel) uveřejnil inzerci na prodej not a fléten. A to je vše. Velká škoda, že bezplatná inzerce nefunguje. Tady je skvělá příležitost pro všechny členy asociace. Pokud nevíte, jak na to, napište mi. Rád vám s tím pomohu. Ostatně není to nic složitého.

Radost nám dělá paní Lada Štěpánková Polcarová. Od chvíle, kdy si vzala na starost naše FB stránky, se příspěvky jen hrnou. A paní Lada je příkladně a rychle zveřejňuje. Děkujeme, paní Lado!!!

Na XXIV. FD se také domluvily dvě akce, které se uskuteční na podzim tohoto roku. V sobotu 30. září to bude masterclass pro žáky a pedagogy ZUŠ. A 11. října uspořádá naše asociace společně s hudebním skladatele P. Trojanem koncert z jeho flétnových skladeb. Už teď vás všechny na obě akce srdečně zvu! Pochopitelně o nich budeme podrobně a s předstihem informovat. Prázdniny jsou před námi, a tak vám všem přeji jejich klidný a odpočinkový průběh. Ze své zkušenosti ale vím, že muzikant dlouho odpočívat neumí. Tak tu prázdninovou aktivitu alespoň moc nepřehánějte!

Za celé Představenstvo ČFA

ML

Miroslav Lopuchovský