Ráno jsme vyjeli s tatínkem hodně brzy – asi v sedm hodin – a jeli jsme přes 4 hodiny. Cestou jsme nabrali pány učitele – pana učitele Soukupa (učí mě na flétnu) a pana učitele Václavů (doprovází mě na klavír). Skoro celou cestu jsem poslouchala písničky na MP3 přehrávači, abych nebyla nervózní. Když jsme přijeli na Janáčkovu konzervatoř, tak nás vzali do místnosti, kde jsme si mohli odložit věci a potom jsem se rozehrála. Zbylo nám ještě trochu času, tak jsme šli na vyhlídkovou věž na radnici v Ostravě.

Po zvukové zkoušce už začala vlastní soutěž. Soutěžilo se mnou asi dalších dvacet holek – hodně z Polska a některé i ze Slovenska. Byla jsem trochu nervózní, když na mě přišla řada. Měla jsem strach, abych to nepokazila. Hrála jsem skladbu od Jana Křtitele Vaňhala a potom Charleston. Když jsem začala hrát Charleston, tak se někteří porotci začali hýbat do hudby. Málem jsem se rozesmála. To se pak špatně hraje. Ale bylo to od nich hezké a přestala jsem se bát.

Soutěž v I. kategorii do 12 let vyhrála Alexandra z Polska. Hrála úplně neuvěřitelně dobře. Hrála tak rychle, že doprovázela sama sebe.
Já jsem dostala v této kategorii čestné uznání jako jediná Češka. Měla jsem z toho velkou radost.
Pak jsme jeli zase čtyři hodiny domů – přijeli jsme až v noci.

 Eliška Horáková 8 let,  ZUŠ Hořice