V neděli 27.1.2019 se naše početná skupina sedmi flétnistek spolu se svými rodiči, se mnou a s paní ředitelkou, naší korepetitorkou, brzy ráno vydala do Prahy. Docela narychlo jsem děti přihlásila do hudební soutěže Les Clés D’Or, která se poprvé měla konat v naší republice. Je to soutěž pro sólové hráče s dlouholetou tradicí, kterou po světě pořádá klavírista Gérard Gahnassia. Ten se rozhodl pomoci českým dětem budovat jméno za hranicemi republiky. Zde je k dispozici oficiální stránka: https://www.les-clesdor.com/.

A nyní mé dojmy z celého soutěžního dne. Kladnou stránkou bylo to, že se na pódiu ZUŠ Jana Hanuše v Praze sešlo 54 dětí  s různými nástroji, trubkou, klavírem, houslemi, kytarou, samozřejmě i s příčnou flétnou. Viděla jsem výkony téměř všech dětí, všechny hrály výborně, některé neskutečně. Byla jsem ráda, že mé flétnistky mohly vidět takováto vystoupení ,načerpaly motivaci, zkusily si zahrát v cizím prostředí, před porotou, diváky, ostatními dětmi. Jely jsme na zkušenou, ať vyjedou za hranice naší ZUŠ.

Jelikož se s dětmi účastním mnoha soutěží, trochu mě zarazila organizace této akce, paní organizátorka byla velmi milá a ochotná, domnívám se však, že by potřebovala někoho, kdo jí se vším pomůže. Program nabíral veliké zpoždění, najednou děti mohly hrát jen část připravených skladeb, pan Gahnassia mluvil francouzsko-anglicky, což děti strašně bavilo, ale chtělo by to tlumočníka. Také nám naprosto nebyla představena porota, hodnotilo se mezioborově, což asi vhodné zrovna není. Celý den byl tak trochu chaotický včetně předávání cen a závěrečného koncertu. Hodnocení bylo dost přísné, hlavní cenu Zlatý klíč by si určitě zasloužilo víc dětí, hlavně nejmenší houslistky  i výborná saxofonistka byly myslím nedoceněné.

Zajímalo by mě, jestli v jiných zemích je situace lepší. Doufám, že toto byl jen první pokus a další ročníky této zajímavé soutěže budou připravenější, aby si to děti užily naplno a v klidu, protože právě tyto neskutečně šikovní malí muzikanti si to opravdu zaslouží.

Lada Štěpánková Polcarová ze ZUŠ Vysoké Mýto