Vážení flétnisté,
světoznámá renomovaná firma MURAMATSU se opět představila v Praze na výstavě svých fléten, 23. října 2019 v Sukově síni Rudolfina. Bylo to po třech letech od její poslední pražské prezentace v roce 2016.

Tentokrát jsme měli možnost prohlédnout si a důkladně vyzkoušet všechny vyráběné modely, od řady EX až po mistrovský model z 24karátového zlata. Byla to opravdu unikátní záležitost. Všichni návštěvníci mohli zkoušet nástroje dle libosti od 13 do 18 hodin a díky tomu si vytvořili poměrně barvitou představu o tom kterém modelu.

Z reakcí flétnistů víme, že se každý zhlédl v něčem jiném. Někteří si vybírali pouze z řady stříbrných modelů, které nejvíce odpovídaly a vyhovovaly jejich dosavadním zkušenostem. Jiní, zejména hráči na zlaté modely, sahali po zlatých flétnách, srovnávali je, hodnotili, diskutovali o nich. Velmi zajímavým postřehem, na kterém se shodlo hned několik profesionálních flétnistů, bylo, že 24karátový model se ovládal poměrně snadno a reagoval velmi lehce, k překvapení všech.

Dalo by se říct, že výstava nebyla jen přehlídkou špičkových fléten, ale i přátelským setkáním mnoha českých flétnistů všech generací. Nepřehlédnutelná a velmi radostná byla přítomnost velmi mladých flétnistů, kteří projevovali nadšení nad možností seznámit se s tím nejlepším, co flétnový trh nabízí.

Bylo rovněž velmi sympatické, že se japonští zástupci (pánové Fumiyasu Ito, Shingo Hosoda a Shota Miyamoto) ujali – už tradičně – drobného servisu a seřízení fléten návštěvníků, kteří měli zájem o prohlédnutí a kontrolu nástrojů. V průběhu odpoledne se vytvořila u pracovních stolů pánů z Muramatsu dosti velká fronta, takže se během celého odpoledne vůbec nezastavili. Spokojenost flétnistů s výsledkem tohoto servisu se zřetelně obrážela v jejich úsměvech po následném odzkoušení.

Zájem o říjnovou akci byl opravdu velký, dalo by se říci mimořádný. Na prezenčních listinách se objevilo kolem stovky podpisů – a to s jistotou víme, že někteří účastníci se podepsat zapomněli.

S našimi japonskými přáteli jsme v Praze strávili tři příjemné dny: hosté si vychutnali noční Prahu, dokonce si ji prohlédli ze střechy Rudolfina, navštívili Pražský hrad, koncert Pražské komorní filharmonie, prošli si Staré Město. Samozřejmě je neminulo tradiční posezení v restauraci s točeným plzeňským pivem a českými specialitami.

Tuto výstavu jsme připraveni zopakovat někdy v příštích letech, doufejme, že nejpozději opět za tři roky.

Roman Novotný