TUTTI – Dechový orchestr ZUŠ Jihlava má v Jihlavě více jak desetiletou tradici. Předtím působil v Třešti a jeho zakladatelem je Petr Píša. Za nedlouhou historii orchestr stihl natočit pořad pro ČT „A tuhle znáte“, zúčastnil se několika ročníku soutěží dechových orchestrů v Ostravě a v Praze, odkud si v lednu roku 2014 přivezl titul absolutního vítěze soutěže. Velkou radost máme z úspěchu v soutěži Concerto Bohemia 2014. K tradičním vystoupením patří koncert v rámci festivalu Mahler Jihlava a Havířské průvody v Jihlavě. Mezi poslední úspěchy patří zlaté pásmo z Mezinárodního festivalu dechových hudeb Praha 2018 a zlaté pásmo a cena za nejlepší provedení povinné skladby z Mezinárodní soutěže dechových orchestrů v Ostravě 2019. V září 2019 jsme vyrazili na soutěžní přehlídku do španělského Lloret de Mar, kde jsme obdrželi celkově druhé místo a zlaté pásmo s vyznamenáním plus cenu za sólový výkon na xylofon pro Jana Fuchse. TUTTI spolu se Symfonickým orchestrem ZUŠ Jihlava založili tradici Orchestrálních koncertů konaných vždy 17. listopadu. Za dirigentským pultem stojí Jan Nosek a znovu Petr Píša.

Jan Nosek

Několik otázek jsem položil dirigentu dechového orchestru Tutti panu Janu Noskovi

Jaké je obsazení Vašeho dechového orchestru?
Náš Velký dechový orchestr má pestré obsazení. Najdete tam (když to vezmu podle partitury) pikolu, flétnu, hoboj, klarinety (Es, B, Bas), fagot, saxofony (Alt, Tenor, Baryton), lesní roh, křídlovku, baskřídlovku, trubku, trombon, tubu a bicí nástroje. Je to celkem asi 60 muzikantů.

Jaký máte repertoár?
Bohatý… Transkripce filmové či populární hudby pro dechový orchestr (aranže z různých vydavatelství-Rundel, Molenaar, De Haske, Halleonard aj.). A samozřejmě původní skladby pro dechový orchestr převážně českých, ale i zahraničních autorů (E. Zámečník, P. Staněk, B. Hajdušek, K. Vlach aj.).

Co považujete za největší úspěch v dosavadní historii orchestru?
Každý dobře odehraný koncert, provedení Bitvy u Slavkova od Evžena Zámečníka… Ze soutěžních úspěchů nelze asi jednoznačně vybrat (snad Concerto Bohemia 2014-nová zkušenost s natáčením a živým přenosem).

4) Kdo všechno v orchestru hraje, jaký je věkový průměr hráčů, jak často zkoušíte?
Největší část orchestru tvoří současní žáci ZUŠ Jihlava. K nim se rádi připojují bývalí absolventi, učitelé školy a výpomoci. Věkový průměr se mění např. i podle regulí různých soutěží. Na mezinárodní soutěži v Ostravě, kde není žádný věkový limit to může být kolem 20 let, na soutěži ZUŠ to minule bylo 16,9. Letos ještě uvidíme. Zkoušíme jednou týdně 1,5 hodiny, plus mimořádné zkoušky (3 hodiny cca 1x za dva měsíce). A potom každoroční soustředění na konci srpna.

Tak ať se vám daří i nadále pokračovat v započaté úspěšné cestě.

Děkuji. ML